Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: "Σήμερα καθορίζουμε την πολιτική μας μέχρι τις 25 Ιουνίου" (video)

Image
sarmas
Συντάκτης
Newsroom

 

Συνεδρίασε σήμερα εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ χθες έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση των μελών της κυβέρνησης κατά την οποία δόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές.

Ο κ. Σαρμάς τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι Υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου μέσω των επιτελείων τους. Όπως είπε η κυβέρνηση που παρήλθε άφησε την γραμμή της, «ωστόσο εμείς στόχος μας είναι να πορευθούμε με ουδευερότητα». Αναφορά έκανε επίσης και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός κ. Σαρμάς τόνισε: Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι Υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα Υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από κει και πέρα, άλλη μία πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα Υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό.

Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.

Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα Υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου.

Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.
Στον προγραμματισμό που έχετε στα Υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του.»

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός παρέστη το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Νωρίτερα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι Υπουργοί υπέγραψαν το πρωτόκολλο της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το οποίο πρώτοι υπέγραψαν η ΠτΔ και ο Πρωθυπουργός.