Ο Κ. Λαπαβίτσας στο Ελλάδα 24: Δε με πείθει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα περικόψει ΕΦΚ και ΦΠΑ όταν πρέπει να βγάλει πλεόνασμα; (video)

Image
Λαπαβίτσας - Λάππα
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος της Λίας Λάππα και της εκπομπής “Επικαιρότητα” του Ελλάδα 24 ήταν ο Έλληνας οικονομολόγος, καθηγητής της σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος στηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα και το Μέρα 25. 

Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής αναφορικά με το πολυδιαφημισμένο σύστημα με το πρόγραμμα «Δήμητρα», που παρουσίασε ο Γιανης Βαρουφάκης, μας απάντησε ότι είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία και θα αυξήσει την ρευστότητα. Όπως εξήγησε, κάθε συναλλαγή έχει ένα τραπεζικό αντίτιμο, το οποίο πηγαίνει στις τράπεζες και αυτό το κόμιστρο θα μπορούσε να μένει στις τσέπες των ιδιωτών και των επιχειρηματιών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση ρευστότητας εκτός Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαπαβίτσας μίλησε για το πρόγραμμα του Μέρα 25 και των αριστερών δυνάμεων που συγκρατούνται κάτω από την ομπρέλα του, λέγοντας ότι στηρίζεται στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, στις φορολογικές μειώσεις, στη στοχευμένη πολιτική και σε όλα εκείνα που θα βοηθήσουν να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, καθώς με τις μέχρι τώρα πολιτικές δεν υπάρχουν εκείνες οι βάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τους μισθούς και τις επενδύσεις. 

Στην ερώτησή μας για το αν είναι κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας απάντησε ότι δεν τον πείθει, καθώς τα πλεονάσματα που πρέπει να βγουν τις επόμενες χρονιές είναι της τάξεως του 2,5%, οπότε με τις μειώσεις των φόρων που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. 

 

 

dei.gr