Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για τη «νεκρή» Μαρία;

Image
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συντάκτης
Newsroom

 

«Αμετανόητα» εμφανίζονται, τις τελευταίες δύο ημέρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποτιθέμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, αλλά και την αναδίπλωση του περιοδικού Der Spiegel που πρώτο είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ. 

Ο «θάνατος» τελικά φαίνεται πως σκηνοθετήθηκε και ενορχηστρώθηκε εξ αποστάσεως από τον λαθροδιακινητή που είχε αναλάβει τη μεταφορά των μεταναστών, με συνεργό μια γυναίκα που βρισκόταν στη νησίδα και κοινοποιούσε πληροφορίες και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, χθεσινό δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις που διατηρούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οργανώσεις που έσπευσαν για τη νομική συνδρομή των 38 μεταναστών, φτάνοντας ακόμα και στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με πρόσωπα-κλειδιά στο Οργανόγραμμα τους που -επί ημερών Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα- διετέλεσαν σε θέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης

Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην «πιστεύουν» τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και να αδιαφορούν για τη «συγγνώμη» που περιμένουν και ζητούν μετ’ επιτάσεως από την Πειραιώς και την Κυβέρνηση.

Πρώτος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως «fake», δηλώνοντας πως «Χρειάζεται συγγνώμη για κάτι που έγινε; Το έχουμε μελετήσει το θέμα; Γιατί εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος έτσι όπως τα διαβάζω», εκφράζοντας αμφιβολία για την αξιοπιστία των ρεπορτάζ. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «Αυτό δεν ξέρω πόσο διαπιστωμένο είναι. Η "Καθημερινή" θα μου επιτρέψετε να το πω, κάνει τη μία πατάτα μετά την άλλη».

Ανέτοιμος να δεχθεί, ωστόσο, τον ισχυρισμό περί fake news και να ζητήσει, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, συγγνώμη, δήλωσε και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του. Στεκόμενος στην υπόθεση των 38, είπε πως «Η δική μου εντύπωση είναι ότι ακόμα και σήμερα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια μάνα θα κατασκεύαζε το θάνατο του παιδιού της. Εξακολουθώ να θεωρώ το θέμα προς διερεύνηση και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ τον ισχυρισμό των fake news. Θεωρώ ότι έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη εξαπάτηση του ελληνικού λαού εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του θέματος ακριβώς γιατί επέμεινε αρχικά και δεν έχει μέχρι τώρα ζητήσει συγνώμη, ως προς το ότι η νησίδα ήταν τουρκική. Εάν είχαν επέμβει εγκαίρως οι δικές μας δυνάμεις δεν θα συζητούσαμε για αυτό το θέμα, δεν θα υπήρχε δράμα των προσφύγων, δεν θα είχαμε ερωτηματικά». 

Αναφερόμενος στην εμπλοκή των ΜΚΟ στην υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, τόνισε ότι «Και τις δύο οργανώσεις γνωρίζω καλά και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι από τις σοβαρές οργανώσεις» και πρόσθεσε «Θεωρώ ότι αυτό που έκαναν οι δύο οργανώσεις ως προς την προσωρινή προστασία που ζήτησαν στο Στρασβούργο ήταν κάτι που όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά προωθεί την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό που βλάπτεται όταν δημιουργείται η πεποίθηση ότι είμαστε χώρα που δεν σέβεται το δίκαιο και προχωρά σε push backs. Από εκεί και μετά το ότι οι οργανώσεις αυτές μπορεί να είχαν αποδεχτεί αυτά που ήξεραν περί της ύπαρξης ή όχι του προσφυγόπουλου, που σας είπα και εγώ θεωρώ ότι είναι ζήτημα προς διερεύνηση, δεν υιοθετώ τον ισχυρισμό περί fake news δεν μπορεί να τους καταλογιστεί για τον απλό λόγο ότι ο ίδιος ο υπουργός μετανάστευσης όταν υποδέχτηκε τους πρόσφυγες επανάλαβε τον ισχυρισμό περί ύπαρξης νεκρού παιδιού».


Τέλος, σε τηλεοπτικό πάνελ ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξιφούλκησε για το θέμα με τον Υπουργό Υγείας, λέγοντας πως «Συγγνώμη θα πουν φασίστες όπως ο κ. Πλεύρης που έβγαιναν στα κανάλα και έλεγαν να τους πνίγουμε. Που θα μας πει να ζητήσουμε συγγνώμη. Να ζητήσουν αυτοί συγγνώμη» και ακολούθως ζήτησε τη συγγνώμη του Υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη».

Τέλος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε χθεσινές δηλώσεις, όπου και κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα εάν μέλος ΜΚΟ ήταν συνεργάτης υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η διαμάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, φαίνεται να παίρνει ήδη  θέση στην προεκλογική τους ατζέντα.