Εντός του 2023 θα αποκτήσουν σήμα κινητής τηλεφωνίας οι πρώτοι σταθμοί του μετρό

Image
ΜΕΤΡΟ
Συντάκτης
Newsroom

 

Πραγματικότητα θα γίνει εντός του 2023 η κάλυψη των πρώτων σταθμών και σηράγγων του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας έως και 5G.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, ξεκινά πλέον και επίσημα το έργο κάλυψης των σταθμών και σηράγγων των γραμμών του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας έως και 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για ένα έργο που στην πρώτη του φάση -έως και τον Μάρτιο του 2023- θα είναι πιλοτικό, με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, η οποία στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πιλοτική φάση του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Άγιος Δημήτριος-Ηλιούπολη και Ηλιούπολη-Άλιμος.

Τα συστήματα αυτά θα λειτουργήσουν παράλληλα και ταυτόχρονα, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση μετρήσεων και τη συγκέντρωση δεδομένων, από τα συμπεράσματα των οποίων θα προκύψει η οριστική τεχνική λύση.

Σήμα κινητής τηλεφωνίας στο μετρό -Τα επόμενα βήματα

Στην επόμενη φάση του έργου, η τεχνική λύση που θα έχει προκριθεί από το πιλοτικό στάδιο, θα εφαρμοστεί -μέσα σε περίπου ένα τρίμηνο- στους πέντε σταθμούς και στις τέσσερις σήραγγες του τμήματος του δικτύου Άγιος Δημήτριος-Ελληνικό, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει και η κάλυψη του συνόλου των σταθμών και των σηράγγων του δικτύου του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, το έργο θα συνεχιστεί και το 2024, ωστόσο ό,τι ολοκληρώνεται θα παραδίδεται τμηματικά.

Με αφορμή την έναρξη του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς σημείωσε:

«Η συνεχής και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες επικοινωνίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη στις σύγχρονες κοινωνίες. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, η ΣΤΑΣΥ ξεκινά τις εργασίες για την κάλυψη του δικτύου του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι επιβάτες να μπορούν σύντομα να επικοινωνούν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους. Πρόκειται για ένα έργο που αποδεικνύει τη δέσμευση τόσο της ΣΤΑΣΥ όσο και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών προς τους επιβάτες, αλλά και ένα έργο που θα ενισχύσει τα έσοδα της εταιρείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε η ΣΤΑ.ΣΥ με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote και Vantage Towers.