
Μ. Συρεγγέλα στο Ελλάδα 24: Nα μην κρύβουμε τα περιστατικά έμφυλης βίας ‘’κάτω από το χαλί’’ (video)

Καλεσμένη στο podcast Λόγος του Γιάννη Κουτσομύτη ήταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η Ελλάδα είναι στις 12 χώρες που έχουν εξασφαλίσει νομοθετικά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σημείωσε η Υφυπουργός.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ καλό γυναικείο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει και να πηγαίνει στην παραγωγή. Έτσι, ‘’έπρεπε να προχωρήσουμε σε πολιτικές συγκεκριμένες, ώστε να βοηθήσουμε τις γυναίκες και στην καθημερινότητά τους, στο να μην κάνουν αυτή την επιλογή, καριέρα ή οικογένεια, και ταυτόχρονα να αλλάξουμε λίγο και τη νοοτροπία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία’’.
‘’Γι’ αυτό’’, εξήγησε η κυρία Συρεγγέλα, ‘’πλέον και στα σχολεία από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν τα παιδιά μας τον σεβασμό στην ισότητα, το κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι από πολύ μικρή ηλικία να διδάσκεται το παιδί από τους ειδικούς και όχι από κάποιον φίλο, φίλη ή κάποιον που δε γνωρίζεται τα θέματα αυτά’’.
‘’Έτσι θα προχωρήσουμε και στο κομμάτι της πρόληψης και της αντιμετώπισης φαινομένων, όπως αυτό της έμφυλης βίας’’, τόνισε η Υφυπουργός.
Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσης αντιμετώπισης όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών.
Αναφορικά με την έμφυλη βία και τα περιστατικά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τις δυνατότητες των γυναικών, η Υφυπουργός είπε ότι το lockdown ενέτεινε τα προβλήματα όπου υπήρχαν.
Η καμπάνια που έκανε το Υπουργείο για τις δομές στήριξης των γυναικών που έχουν δεχτεί βία, έφερε πάρα πολλές καταγγελίες. ‘’Θέλουμε αύξηση των καταγγελιών, δηλαδή όπου υπάρχει φαινόμενο να καταγγέλλεται. Να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Το ίδιο συμβαίνει και για τα παιδιά’’, σημείωσε.
‘’Και στο παρελθόν ακούγαμε περιπτώσεις γυναικών που κακοποιούνταν στο σπίτι τους. Απλώς, δεν τολμούσαν να μιλήσουν. Σώπαιναν. Θεωρούσαν ότι δε θα βρουν την κατάλληλη στήριξη και από το οικογενειακό και από το ευρύτερο περιβάλλον. Και ήταν ταμπού, στίγμα. Ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες’’, εξήγησε η Μαρία Συρεγγέλα.
‘’Πλέον έχει σπάσει η σιωπή’’, συνέχισε και εξήγησε πως υπάρχουν προγράμματα και σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, και για να βρίσκουν οι γυναίκες που έχουν δεχτεί βία εργασία και νομική στήριξη.