Έξι νέοι ευρωπαϊκοί κόμβοι κατά της παραπληροφόρησης - Ο ένας στην Ελλάδα

Image
FAKENEWS
Συντάκτης
Newsroom

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023 και θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους οκτώ κόμβους που λειτουργούν ήδη από το 2021. Ο ένας από τους νέους κόμβους, το Μεσογειακό Παρατηρητήριο MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory), θα καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Οι νέοι κόμβοι θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Οι έξι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

Θεσσαλονίκη: Η παραπληροφόρηση στο στόχαστρο Μεσογειακού Παρατηρητηρίου

«Δίχτυ ασφαλείας» στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις «απλώνει»  το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (MedDMO), ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, με τη συμμετοχή της  Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Όπως εξήγησε σήμερα, στη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος, ο υπεύθυνος του έργου και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Σαρρής, θα οργανωθούν ενέργειες στις τρεις χώρες για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης.

«Θα προσπαθούμε να βρίσκουμε οργανωμένες καμπάνιες παραπληροφόρησης, να τις αναλύουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο από πού ξεκίνησαν και  ποιοί βρίσκονται από πίσω.  Παράλληλα, θα οργανώσουμε δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης». 

Όλο το υλικό που θα παράγεται θα προσφέρεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (EDMO), κόμβος του οποίου είναι το MedDMO.

Σύμφωνα με τον κ.Σαρρή, θα υπάρχουν και διαθέσιμες, σχετικές εφαρμογές που θα απευθύνονται περισσότερο στους δημοσιογράφους, αλλά και κάποιες ανοιχτές στους πολίτες που θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για πηγές στο twitter.

«Δεν είναι εφαρμογές που θα παίρνουν απόφαση για σένα, κάτι που δεν το θέλουμε. Αυτό που προσπαθούμε είναι  να δίνουμε τα εργαλεία στους επαγγελματίες κυρίως, αλλά και στους πολίτες, για να μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πληροφορία και να χρησιμοποιήσουν την ίδια τους την κριτική σκέψη, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να εμπιστευτούν και τι όχι».

Για τον ρόλο του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, μίλησε ο διευθυντής του, Δρ. Γιάννης Κομπατσιάρης τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο αναπτύσσει τεχνολογία εδώ και πολλά χρόνια που συνεισφέρει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

«Τα εργαλεία αυτά βασίζονται σε καινοτόμο ερευνητικό υπόβαθρο, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά δίνουμε πάντα πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να ενσωματώνονται σε εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τελικούς χρήστες, είτε είναι  οι δημοσιογράφοι είτε και για την εκπαίδευση των χρηστών», εξήγησε.

Βασικός ρόλος του Ινστιτούτου στο συγκεκριμένο έργο είναι να ενσωματωθούν τα εργαλεία που έχει αναπτύξει σε πλατφόρμες,  οι οποίες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από δημοσιογράφους, μετά από εκπαίδευση. 

«Υπάρχουν πολλά εργαλεία, το αντικείμενο είναι πάρα πολύ απαιτητικό, γιατί συνεχώς αυξάνονται και οι προκλήσεις του πώς δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις και πώς διαδίδονται. Υπάρχει δηλαδή συνεχώς ένας πόλεμος μεταξύ των δυο πλευρών, οπότε πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και αυτό το έργο αποτελεί ευκαιρία να βελτιωθούν τα εργαλεία με έμφαση στην απευθείας επικοινωνία και επαφή με τους τελικούς  χρήστες», κατέληξε ο κ.Κομπατσιάρης. 

Το MedDMO σχεδιάζει να δημιουργήσει μια τεχνολογική πλατφόρμα που θα συνδέεται άμεσα με την σχετική υποδομή του EDMO και θα εξυπηρετεί έρευνα που θα τροφοδοτεί τους άλλους εθνικούς κόμβους με πολύτιμες πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Η διεπιστημονική κοινοπραξία MedDMO αποτελείται από του παρακάτω εταίρους:

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) – συντονιστής

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  • Athens Technology Center

  • Ελληνικά Hoaxes

  • Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • Agence France-Presse (AFP)

  • Malta Times

  • University of Malta