Χρήστος Στυλιανίδης στο Ελλάδα 24: Πώς έργα 100 εκατ. και καλύτερος συντονισμός έφεραν αποτελέσματα στην Πολιτική Προστασία (video)

Καλεσμένος στο podcast "Λόγος" του Γιάννη Κουτσομύτη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Image
Χρήστος Στυλιανίδης
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος στο podcast "Λόγος" του Γιάννη Κουτσομύτη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για την απόφαση του Πρωθυπουργού να ιδρύσει το Υπουργείο μίλησε ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτηρίζοντάς τη σωστή και πρωτοποριακή ενώ έτυχε καλής αντιμετώπισης και από την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία έδωσε το πιο μεγάλο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση για συμβουλές σχετικά με τη δομή του Υπουργείου, τις στρατηγικές και τις κατευθύνσεις του.

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι το Υπουργείο δεν είναι από μόνο του αποκλειστικά υπεύθυνο για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Όπως σε όλες τις χώρες τις σύγχρονες, υπάρχουν οι λεγόμενες συμπληρωματικότητες».

«Εμείς ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε τη διασύνδεση του ρίσκου της ανταπόκρισης στις φυσικές καταστροφές αλλά μαζί και την πρόληψη, την προετοιμασία», εξήγησε, «και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει άλλες αρμοδιότητες».

Γι’ αυτό, όποιος κάνει κριτική στο Υπουργείο, «δεν έχει αντιληφθεί την έννοια της συμπληρωματικότητας», σχολίασε.

Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων δεν έχουν να κάνουν τόσο με πολιτικές αποφάσεις όσο με μεταρρυθμίσεις αλλά και εθνικές συναινέσεις, όπως εξήγησε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Επιμένουμε πάρα πολύ στη λογική ενός σωστού συντονισμού, συνέχισε ο Υπουργός, και γι’ αυτό το Υπουργείο έχει έναν συντονιστικό ρόλο. «Π.χ., πως το πετύχαμε αυτό το καλοκαίρι με την αντιπυρική περίοδο με θετικά αποτελέσματα», ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν το λέει με αυταρέσκεια, καθώς στις φυσικές καταστροφές η αυταρέσκεια είναι όχι απλά επικίνδυνη, αλλά ανόητη και ύβρις.

«Ξεκινήσαμε συντονιστικές συσκέψεις με την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και όλων των συναρμόδιων Υπουργών, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε την αντιπυρική περίοδο. Από τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε», υπογράμμισε και συνέχισε: «Αυτό έδειξε ότι παρόλα τα προβλήματα τα νομικά, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, υπάρχει δυνατότητα ο συντονισμός να δουλέψει στην πράξη στην κρίσιμη στιγμή».

Σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε τις καιρικές συνθήκες, ειδικά σε περίοδο κλιματικής κρίσης», καθώς είναι πιο πολύπλοκο το φαινόμενο από ό,τι φαίνεται.