Γιώργος Φίλης στο Ελλάδα 24: Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι θα αντιδράσουμε (video)

Καλεσμένος του Ελλάδα 24 και της εκπομπής επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο διδάκτορας Γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής κ. Γιώργος Φίλης
Image
lia lappa
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος του Ελλάδα 24 και της εκπομπής επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο διδάκτορας Γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής κ. Γιώργος Φίλης.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν, το πρόσφατο μεγάλο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, οι προκλητικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας όπως επίσης και  οι συμφωνίες που έχει υπογράψει  με τη Λιβύη, το μεταναστευτικό αλλά και ο ελληνικός και τουρκικός τύπος. 

Για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, ο κ. Φίλης  ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ποιοτική διαφορά με τα προηγούμενα επεισόδια ήταν ότι το συγκεκριμένο έλαβε χώρα μπροστά σε σκάφος της Frontex, άρα θέλανε να δείξουν και στους ευρωπαίους ότι επί του πεδίου αμφισβητούνται η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, θα πρέπει να αξιολογηθεί καταλλήλως από την ελληνική πλευρά καθώς αναμένεται κλιμάκωση»

Ο διδάκτορας γεωπολιτικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι,  το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η απέναντι πλευρά δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως πρέπει όπως πρέπει ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να αρχίσει να ενημερώνει τους πολίτες ότι ενδεχομένως να υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Ο ίδιος θεωρεί τεράστια επιτυχία της Ελλάδας τη συμμαχία με την Γαλλία καθώς δυο χώρες του Νάτο συμμάχησαν ουσιαστικά εναντίον άλλου μέλους του ίδιου οργανισμού και πρότεινε στις εναέριες παραβιάσεις να υπάρξει συμμετοχή της Γαλλίας για να αντιληφθούν οι Τούρκοι ότι απέναντί τους θα έχουν δυο χώρες.

Για τις δηλώσεις Μπαχτσελί σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου Ταϊφούν, o κ. Φίλης θεωρεί ότι το  μήνυμα αφορά την Ελλάδα, γεγονός που ξεκαθάρισε και ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέροντας ότι θα διευρυνθεί το βεληνεκές του  και θα περιλαμβάνει και την Αθήνα.

 Για τις επιπλέον δυο συμφωνίες με τη Λιβύη, ο κ. Φίλης επεσήμανε τα εξής: «Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι υπηρεσιακή και δεν μπορεί να υπογράφει δεσμευτικές συμφωνίες για μια πραγματική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές, αν όμως τα πράγματα στραφούν προς εμφύλιο πόλεμο ενέχει το ζήτημα της του διαχωρισμού της Λιβύης σε ανατολικό και δυτικό κομμάτι. Η Τρίπολη είναι στην δυτική Λιβύη, εάν υπάρξει οποιοσδήποτε διαχωρισμός το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι στην ανατολική Λιβύη άρα ακόμη και το σενάριο της διάσπασης είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας χωρίς αυτό να είναι επιθυμητό.»

Ο καθηγητής γεωπολιτικής, θεωρεί ότι για να εισέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με τη Λιβύη θα πρέπει να βοηθήσουμε τον Χαφτάρ με όπλα και στρατιωτική βοήθεια τονίζοντας ότι, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μισθοφορικό σώμα ασφαλείας όπως διαθέτουν αρκετά κράτη. Το τουρκικό κράτος έχει σε απόλυτο έλεγχο σύμφωνα με τον κο Φίλη το μεταναστευτικό και αναλόγως  την κατάσταση το εργαλειοποιεί

Για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει ότι για να διενεργηθούν θα πρέπει να υπάρχει ατζέντα και εφόσον κάτι τέτοιο δεν προκύπτει καλώς δεν προχωρούν.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ακάρ ο διεθνολόγος κ. Φίλης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και ότι η φιλοδοξία των Τούρκων είναι μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή.

Όσον αφορά στον ελληνικό και τουρκικό τύπο ο διεθνολόγος κ. Φίλης απέδωσε τα εύσημα στους Έλληνες δημοσιογράφους καθώς ο τουρκικός τύπος είναι πλήρως ελεγχόμενος και μερικές φορές επικίνδυνος