Κ. Τσιάρας στο Ελλάδα 24: Η αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς, δε στέκεται στο ύψος του ρόλου της, ειδικά σε θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη (video)

Καλεσμένος της εκπομπής «Επικαιρότητα» με τη Λία Λάππα ο Υπουργός Δικαιοσύνης
Image
Τσιάρας
Συντάκτης
Newsroom

 

Καλεσμένος του Ελλάδα 24 και της εκπομπής «Επικαιρότητα» με τη Λία Λάππα ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Η υπόθεση της 12χρονης, η ένταξη στο Ποινικό Μητρώο των βιαστών,  οι απομειώσεις των ποινών από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, η αυστηροποίηση των ποινών με την ανάληψη του Υπουργείου, η αναθεώρηση των ζητημάτων για την ενδοοικογενειακή βία για να προστατευτούν περισσότερο τα θύματα αλλά και η εποχή της e-justice, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης.

Η υπόθεση της 12χρονης και η διαρροή της δικογραφίας ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης, με τον Υπουργό να απαντάει χαρακτηριστικά: «Η διαρροή και η δημοσιοποίηση όλου αυτού του προανακριτικού υλικού είναι μια πραγματικότητα, η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμιά περίπτωση, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπήρξαν αντανακλαστικά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών  να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης, δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων… Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσουμε την ανηλικότητα με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, με το νόμο 4855.»

Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός επεσήμανε τους βασικούς άξονες προστασίας των θυμάτων των βιασμών πάνω στους οποίους ασκείται η πολιτική του Υπουργείου και είναι οι εξής: 1) αυστηροποίηση των ποινών, 2) προτεραιοποίηση εκδίκασης  υποθέσεων  που αφορούν το metoo 3) ενίσχυση υποδομών με «το σπίτι του παιδιού».

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στον παιδικό βιασμό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αν με ρωτάτε τι κάναμε ειδικά για τον βιασμό ανηλίκου, θα σας πω ότι αυστηροποιήσαμε την ποινή και την εξισώσαμε με αυτή της ανθρωποκτονίας. Ενώ με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα η ποινή που προβλεπόταν ήταν κάθειρξη 5 με 15  χρόνια και θα μπορούσε κάποιος να αποφυλακίζεται μετά από 5 χρόνια, εμείς δώσαμε το ανώτατο της ποινής για αυτήν την κακουργηματική πράξη, για να μην μπορεί κανείς να αποφυλακιστεί νωρίτερα από τα 18 χρόνια..»

Για την πολιτική εκμετάλλευση της ανατριχιαστικής υπόθεσης στον Κολωνό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς,  δε στέκεται στο ύψος του ρόλου της, ειδικά σε θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη.

»Η προσπάθεια της, κάθε φορά να ταυτίσει οτιδήποτε συμβαίνει και έχει μια κοινωνική ανθρώπινη αναφορά με την κυβέρνηση ή με πρόσωπα της κυβέρνησης, δυστυχώς αναδεικνύει τη δική της αγωνία, διότι πολιτικά  φαίνεται ότι μειώνονται τα ερείσματα της στην κοινωνία, δεν υπάρχουνε ευήκοα ώτα για τον πολιτικό της λόγο και, γι’ αυτό, προσπαθεί να συνδέσει πρόσωπα με σκοπό να κάνει αντιπολίτευση.

Το έγκλημα ή η παραβατική συμπεριφορά δεν έχουν ιδεολογικό πολιτικό ή κομματικό πρόσημο…

»Καλό θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, να έβλεπε τι έκανε η ίδια, επί των δικών της ημερών, όταν μια μέρα πριν κλείσει το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με μια αδικαιολόγητη σπουδή έναν Ποινικό Κώδικα που απομείωνε συνολικά τις ποινές για όλες τις αποτρόπαιες συμπεριφορές.

»‘Ήταν τότε που εξέθεσε την χώρα, κάνοντας την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα, ήταν τότε που ο παιδικός βιασμός υποβιβάστηκε όσον αφορά το ύψος της ποινής με κάθειρξη από 5 έως 15 χρόνια και με την υφ’ όρων απόλυση θα μπορούσε κάποιος να αποφυλακιστεί ακριβώς μετά από 5 χρόνια, και ένα σωρό ποινές…», σημείωσε ο Υπουργός τονίζοντας πως αυτό αφορούσε «ακόμα και σε ζητήματα που αφορούσαν τη γενετήσια ελευθερία» καθώς «είχαν υποβιβαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ανασφάλεια στην κοινωνία».

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «Δεν επιλέγεις να φέρεις στη Βουλή και να ψηφίσεις αυτόν τον ποινικό κώδικα με διαδικασίες κατεπειγόντως, μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή, για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με την παρουσία, αν δεν κάνω λάθος, ενός ακόμη κόμματος. 

»Επιλέγεις να δημιουργήσεις το χώρο της συναίνεσης και δε σας το κρύβω ότι υπήρχε η διάθεση για να συζητήσουμε με την τότε κυβέρνηση για να βρούμε τα κοινά σημεία επαφής αλλά και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε πολλά άλλα που τελικά ψήφισε».

Συνεχίζοντας για τον Ποινικό Κώδικα, ο Υπουργός είπε ότι «Το ζήτημα είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα της Δικαιοσύνης είχε μια διαφορετική αντίληψη, γι’ αυτό και στα θέματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας, ακόμη και της ενεργητικής δωροδοκίας, είχαμε μια μεγάλη απομείωση των ποινών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως πλημμέλημα. Ειδικά για το θέμα της ενεργητικής δωροδοκίας, δημιούργησε ένα τεράστιο ερωτηματικό στους διεθνείς οργανισμούς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιάρας στο ότι διεθνείς οργανισμοί εγκαλούσαν τη χώρα μας, για τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα. Όπως αποκάλυψε «Η πρώτη επιστολή που βρήκα στο γραφείο μου ήταν από την  GRECO, η οποία μας εγκαλούσε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει διασυρθεί πανευρωπαϊκά και να υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που αφορούσε στην αξιοπιστία και στο δικαιϊκο σύστημα της χώρας».

Αποτέλεσμα, σημείωσε ο Υπουργός, ήταν «να ζητείται έκτακτη επιτόπια σύσκεψη και αξιολόγηση της επιτροπής. Όπως και ο ΟΟΣΑ είχε στείλει αντίστοιχη επιστολή και είχε εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να αξιολογηθεί το δικαιϊκό σύστημα της Ελλάδος. Έπρεπε εγώ προσωπικά να αναλάβω μια πρωτοβουλία επικοινωνιών και δεσμεύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η γενικότερη καταγραφή της χώρας ως μιας χώρας που δεν σέβεται βασικές αρχές του Δικαίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε και για το Ποινικό Μητρώο που θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τα άτομα εκείνα που έχουν κακοποιήσει παιδιά και βρίσκονται υπό καθεστώς ποινικής δίωξης, ώστε να μη μπορούν να βρεθούν σε χώρο εργασίας που έχει ως αντικείμενο τα παιδιά, λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας.

Μια πολύ σημαντική τομή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την οποία ανέφερε ο Υπουργός, είναι η διαρκής επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα η οποία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022,  προκειμένου σε έναν δεύτερο χρόνο, αν παραστεί ανάγκη,, να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές, καθώς υπάρχουν πολλά νέα αδικήματα που προκύπτουν όπως η εκδικητική πορνογραφία. Το αδίκημα αυτό τυποποιήθηκε για να μπορέσει να δικαστεί ενώ ήταν κάτι που προκάλεσε κριτική περί μη σταθερού ποινικού κώδικα, γεγονός που δεν ισχύει, καθώς όταν υπάρχουν η ύπαρξη νέων αδικημάτων οδηγεί στην ανάγκη καταγραφής και τυποποίησής τους, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες.

Στο ευαίσθητο ζήτημα της παύσης των δικαστών που δεν δίκαζαν αναφέρθηκε ο Υπουργός λέγοντας τα εξής: «Η Δικαιοσύνη έχει τρεις βασικούς πυλώνες: τους ανθρώπους, τη νομοθεσία, και τις υποδομές. Στη νομοθεσία έχουμε αναθεωρήσει και εκσυγχρονίσει όλους τους κώδικες της δικαιοσύνης».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός εξήγησε: «Στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης έχουν γίνει άλματα και στο τέλος του 2025 θα έχει περιέλθει στην εποχή του e-justice, στις υποδομές υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εδώ και 20 χρόνια με 7 νέα δικαστικά μέγαρα, με νέο Πρωτοδικείο και εισαγγελία στην Αθήνα, με νέο δικαστικό μέγαρο στον Πειραιά.

Στον πυλώνα που λέγεται άνθρωποι, εκεί μέσω του προγράμματος της Εθνικής Σχολής Δικαστών κάναμε πράξη τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους δικαστές και καταφέραμε με τον νέο κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, για πρώτη φορά, να βάλουμε κριτήρια αξιολόγησης  επιθεώρησης των Δικαστών σε αυτά περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις, οι αναβολές, η αποτελεσματικότητα…».

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στον νόμο για το Οικογενειακό Δίκαιο, στον οποίο πολλές οργανώσεις χρεώνουν γυναικοκτονίες και ζητούν να γίνει πιο παιδοκεντρικός, λέγοντας πως οι εποχές έχουν αλλάξει και θα έπρεπε το οικογενειακό δίκαιο να εκσυγχρονιστεί ενώ το ζητούμενο ήταν το παιδί να μεγαλώνει με την όσο κατά το δυνατό μεγαλύτερη παρουσία και των δυο γονέων, με παράλληλη παρότρυνσή τους να λύσουν τα  θέματά τους πριν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου με τη διαμεσολάβηση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται επίσης  σε διαδικασία σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των ζητημάτων της Ενδοοικογενειακής Βίας με συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων  για την περαιτέρω προστασία των θυμάτων, κάτι που θα αποδώσει περισσότερη δικαιοσύνη στην κοινωνία που πολλές φορές κρύβει τα προβλήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσιάρας είπε ότι, από πλευράς του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, έχει προβεί σε όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές  ενέργειες ζητώντας αυτό που η Ελληνική Πολιτεία δικαιούται.

Τέλος, οι εκλογές, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα διεξαχθούν, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας όχι για λόγους δημοσκοπικούς ή κομματικούς αλλά για λόγους σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας.