Προκλήσεις Ερντογάν για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, μετά το «χαστούκι» από την ΕΕ και την «πόρτα» από ΗΠΑ

Image
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συντάκτης
Newsroom

 

Σε ευχολόγια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 αναλώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι, Μανώλης Κωστίδης ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «θετικό κλίμα», ωστόσο, αντίθετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είδε τον Τζο Μπάιντεν στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτήν τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά του F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Βαίνουμε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.

Φυσικά, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών μας. 

«Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα», επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει και στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό το «χαστούκι» στην Τουρκία για τη θέση των Ελλήνων στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, μάλιστα, έφτασε να εκτοξεύσει έμμεσες απειλές και για το πατριαρχείο. 

«Για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου)  και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει την μείωση  του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. «Πού είναι τα παιδιά σου;» «Στην Αμερική», μου είπαν. Τους είπα «Φέρτε τους να ζήσουν εδώ». «Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική», μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. 

Επανέλαβε ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για το γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. «Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, ‘’Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω’’. Υπάρχει και αυτό». 

Πατριαρχείο και μουσουλμανική μειονότητα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να αντιπαραβάλλει το τι ανέφερε ότι έκανε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη μουσουλμανική μειονότητα.

«Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ‘’Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο’’. Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!».

Η πόρτα μας, υποστήριξε, είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, υποστήριξε ο Ερντογάν, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας  και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. «Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς  μας  ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να  καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Προκλητικοί ισχυρισμοί 

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του από το βήμα του ΟΗΕ για θανάτους βρεφών μεταναστών εξαιτίας του ελληνικού λιμενικού:

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ, που ήταν εννέα μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, τεσσάρων, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή», δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Αυτοί που έρχονταν ειδικά πάντα το ρωτούσαν αυτό. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστεί κάποιος βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμπντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο και να τα κάνουμε αποδεκτά σε όλο τον κόσμο».

Προς συμφωνία για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα;

Άφησε δε να συνεννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στα Κατεχόμενα.

«Φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη Βόρεια Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Δεν βλέπουμε τη ‘’Βόρεια Κύπρο’’ ως μια τυχαία χώρα. Το έχουμε αποδεχθεί ως τον εαυτό μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το δούμε. Φυσικά, στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το ζήτημα της ‘’Βόρειας Κύπρου’’. Και με εκείνον μίλησα το θέμα αυτό συνέχεια…», δήλωσε.

«Πάντα επαναλαμβάνουμε και εκφράζουμε  τον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε ή επισκεφτήκαμε στη χώρα μας και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο και μόνιμο τρόπο. Φυσικά, θα χαρούμε να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή αυτού, συνέχισε, είναι: Όπως γνωρίζετε, το τουριστικό δυναμικό της Ρωσίας είναι πολύ υψηλό. Μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι μια τέτοια ροή τουρισμού προς την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.᾽᾽ Είναι ήδη μια χώρα με πολύ καλές τουριστικές υποδομές. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από αυτή την άποψη θα οδηγήσουν την ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ σε καλύτερο επίπεδο».

«Ελπίζω ότι με την αναγνώριση της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ την επόμενη περίοδο, θα έρθει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον», ανέφερε δε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

dei.gr