Ο κλάδος της διοργάνωσης εκδηλώσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2022

Άρθρο της Όλγας Μποτωνάκη, Managing Director RSVP Events, για το Ελλάδα 24
Image
Μποτωνάκη
Συντάκτης
Newsroom

 

Ήταν ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι όπου οι αποστάσεις μεταξύ μας εγκαταλείφθηκαν, οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές πουθενά και τα ταξίδια επέστρεψαν στην κανονικότητα. Ανυπομονούσαμε όλοι να ξαναβρεθούμε μαζί, να κάνουμε μακρινά ή κοντινότερα ταξίδια, να παραβρεθούμε σε πάρτι, συνέδρια και εκδηλώσεις. και εν τέλει να θυμηθούμε ότι, όπως και να το κάνουμε, είμαστε όντα κοινωνικά.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας κατά τη διάρκεια των οποίων ίσχυε ο κανόνας «έξι άτομα θεωρούνται πλήθος», το καλοκαίρι του 2022 σημείωσε έκρηξη εκδηλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου ζήτηση που οδήγησε σε σημαντικές δυσκολίες:

- Υπήρχαν αιτήματα για διοργάνωση εκδηλώσεων της τελευταίας στιγμής, τα οποία προστέθηκαν στο ήδη πυκνό πρόγραμμα που περιελάμβανε εκδηλώσεις εξ αναβολής.

- Η σοβαρότατη υποστελέχωση έπληξε τους κλάδους της φιλοξενίας, του ταξιδίου και των εκδηλώσεων. Οι εταιρίες στις οποίες βασίζονται οι εταιρίες των εκδηλώσεων για την υλοποίηση των διοργανώσεών τους είχαν χάσει σημαντικό μέρος του προσωπικού τους την εποχή της πανδημίας. Το ανθρώπινο αυτό κεφάλαιο είχε μετακινηθεί σε άλλους κλάδους για να καταφέρει να επιβιώσει και φυσικά ήταν απρόθυμο να επιστρέψει.

- Το κόστος αυξήθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης αλλά και λόγω της αυξημένης δαπάνης για ανθρώπινο κεφάλαιο.

- Ορισμένα είδη πολυτελείας ή και καταναλωτικά αγαθά ήταν σε μεγάλη έλλειψη αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος της ζήτησης. Τέτοια αγαθά περιελάμβαναν ορισμένες ετικέτες σαμπάνιας, αλκοολούχων ποτών και κρασιού, αλλά και οτιδήποτε αφορά το στήσιμο ενός τραπεζιού, έπιπλα και άλλα ενοικιαζόμενα ήδη – έλλειψη σημειώθηκε ακόμη και σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως μουσική κάλυψη ή οι παρκαδόροι.

Ο κλάδος των εκδηλώσεων είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα που περιλαμβάνει χώρους, ταξίδια, ψυχαγωγία, δημιουργικό σχεδιασμό και παραγωγή υλικών και εκτυπώσεων, τροφοδοσία, διαφημιστικά είδη, διακοσμήσεις και πολλά άλλα. Όταν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κλάδους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως συνέβη αυτό το πρώτο καλοκαίρι μετά την πανδημία, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.

Από την άλλη πλευρά, τα αιτήματα εκτινάχθηκαν στα ύψη και ως εταιρία σχεδιασμού και παραγωγής εκδηλώσεων ήμασταν υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αρκετά απο αυτά, καθώς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε όλα, τουλάχιστον όχι με το επίπεδο εξυπηρέτησης που θέλουμε και αξίζουν οι πελάτες μας.

Έστω κι έτσι, η RSVP Events ανέλαβε ένα μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες περιελάμβαναν μεγάλες πολυήμερες παραγωγές που απασχόλησαν εκατοντάδες ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι, οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι προμηθευτές υπερέβαλλαν εαυτόν και ανταποκρίθηκαν ακόμη και στις πιο τρελές από τις απαιτήσεις, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο, αλλά εξαιρετικά ικανοποιητικό καλοκαίρι για τον κλάδο των εκδηλώσεων που μας δίδαξε πολλά!

 

* Άρθρο της Όλγας Μποτωνάκη, Managing Director RSVP Events, για το Ελλάδα 24