
Μεγάλη κόντρα Γ. Λοβέρδου και Χρ. Γιαννούλη στο Ελλάδα 24 για το θέμα των παρακολουθήσεων (video)

Καλεσμένοι του Ελλάδα 24 και της εκπομπής «Επικαιρότητα» με τη Λία Λάππα ο Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής β2 Δυτικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, και ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Πρόθεσή μας είναι να βγει αποτέλεσμα από την εξεταστική. Αν ήμουν, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης θα πήγαινα στον κ. Δεμίρη και θα δινόταν μια απάντηση. Η εξεταστική δεν έχει ρόλο ανακριτή, δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα. Θα κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και θα δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος απαντώντας στην ερώτηση για το αν η εξεταστική θα διαφωτίσει περισσότερο την κατάσταση.
Ο κ. Γιαννούλης, από την άλλη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι και ελπίζω η εξεταστική να ρίξει φως στα γεγονότα και να μην αποτελέσει ένα think tank, να ξαναδούμε δηλαδή φαινόμενα όπως η εξεταστική στη λίστα Πέτσα, όπου δεν κλήθηκε καν ο κ. Πέτσας. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι ο κ. Κουκάκης και κ. Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ. Ο πρώτος διενεργούσε μια έρευνα πολύ επικίνδυνη για το πολιτικό κύρος της κυβέρνησης που αφορούσε νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούσαν την παροχή ασύλου σε τραπεζίτες, οι οποίοι δεν μπορούσα να εγκλιθούν από την δικαιοσύνη παρά μόνο εάν συνέτρεχαν κάποιοι λόγοι απίθανοι. Το δεύτερο ήτανε για την απόδοση πίσω στους φερόμενους ως εγκληματίες, χρημάτων που ήταν δεσμευμένα από τις φορολογικές αρχές πέραν της φορολογίας των 18 φορολογικών μηνών και δεν είχαν εκδικαστεί με αποτέλεσμα να επιστραφούν εκατομμύρια». Στο σημείο αυτό, επενέβη ο Γιάννης Λοβέρδος και ανέφερε ότι δεν είναι θέματα της ΕΥΠ, καθώς δεν κάνει παρακολούθηση για ρεπορτάζ.
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε και στην τροπολογία της κυβέρνησης κατά την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα μέσω της ΑΔΑΕ, να ενημερωθεί ο πολίτης, ο πολιτικός, ο δημοσιογράφος για το αν έχει παρακολουθεί δικαίως ή αδίκως από την ΕΥΠ, με τον κ. Λοβέρδο να παρεμβαίνει λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια λεπτά θέματα εθνικής Ασφαλείας, τα οποία πρέπει να τα σεβόμαστε. Προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυθαιρέτως έχει «σηκώσει» πάρα πολύ το θέμα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέταξε την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, το οποίο, δεν προκύπτει από πουθενά και βγάζει και μία δυστοπική εικόνα της κοινωνίας, σαν να βρισκόμαστε σε μια σκληρή δικτατορία ενώ έχουμε ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς.
Στον ίδιο τόνο, ο βουλευτής της Θεσσαλονίκης απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης ήταν να έχει τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για να λάβει την απάντηση από τον κ. Λοβέρδο το ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου το έκανε, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις 54.000 επισυνδέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ ο αναπλ. Τομεάρχης είπε ότι δεν είναι αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή, καθώς ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι με την απόλυτη πολιτική του ευθύνη παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση το δεξί χέρι και το δεξί αυτί του Μητσοτάκη δηλαδή Δημητριάδης και Κοντολέοντας να μην ενημέρωσαν, να μη συζήτησαν όταν αποκαλύφθηκε παρά τις, του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι δεν παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης, όταν αποκαλύφθηκε μέσω του τύπου, να μη ρώτησε ο Μητσοτάκης “γιατί τον παρακολουθήσατε;”». Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε τις δυο παραιτήσεις των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού οι οποίες ανέλαβαν και την πολιτική ευθύνη.
Στην ερώτηση της Λίας Λάππα γιατί δεν κατατέθηκε πρόταση μομφής ο κ. Γιαννούλης είπε ότι δεν χρειαζόταν, καθώς ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε την παρακολούθηση, με τον κ. Λοβέρδο να απαντάει για την ψήφο εμπιστοσύνης, που δόθηκε άτυπα στη Βουλή από το εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η συζήτηση τελείωσε με το καυτό θέμα της ακρίβειας με τους δυο πολιτικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.