Θ. Πλεύρης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού θανάτων κορονοϊού

Image
ΠΛΕΥΡΗΣ
Συντάκτης
Newsroom


Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεόραση του Open μίλησε για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού  και εξήγησε πως θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που ανακοινώνονται οι θάνατοι λόγω κορονοϊού.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό νεκρών με κορονοϊό που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντάς πως: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο επικαιροποιημένο εμβόλιο υπογραμμίζοντας πως «οι εταιρίες και η Pfizer και η Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει πια όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Και παράλληλα τρέχουν και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που θα περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις, τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα τα οποία αναμένονται να είναι προς το τέλος του χρόνου» και συνέχισε: «Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη, φιλοδοξούμε, γιατί όπως ξέρετε οι εγκριτικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από κάποια πολιτική απόφαση, είναι αναλόγως εάν επιστημονικά τα εμβόλια καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες, οπότε περιμένουμε τον επόμενο βήμα, τον Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη.

Τη διάρκειά τους δεν την ξέρουμε δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται αν θα είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό, αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εταιρείες δουλεύουν προς την κατεύθυνση να μην καλύπτει μόνο από τη νόσηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν πρωτίστως στο να μη νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά να καλύπτουν και να πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις και για την απλή μόλυνση. Αυτή τη στιγμή το πιάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γιατί τα εμβόλια τα οποία υπήρχαν ήταν στοχευμένα στις αρχικές μεταλλάξεις του κορονοϊού».

Ο κ. Πλεύρης μίλησε, ακόμα, για εξέλιξη της πανδημίας και είπε ότι «είμαστε σε φάση πτώσης του κύματος, μιας και είναι η τρίτη εβδομάδα που τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική τάση. Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε πίεση στο σύστημα υγείας ως προς το σκληρό δείκτη των μονάδων εντατικής θεραπείας».