Ο Δήμος μας έχει πολύ οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και τα αποθεματικά του αγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ

Συνέντευξη του Νικόλαου Ζενέτου, Δημάρχου Ιλίου, στη Λία Λάππα και το Ελλάδα 24
Image
Ζενέτος
Συντάκτης
Newsroom

 

Συνέντευξη στη Λία Λάππα  

 

Η συζήτησή μας με τον δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο, μας μετέφερε σε μια άλλη Ελλάδα, όπου τα πάντα λειτουργούν και αφορούν το ατομικό και κοινωνικό καλό.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ιλίου, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν αλλά αποτελούν παράδειγμα εφαρμογής των νόμων και αλληλεγγύης. Από τα σάντουιτς και το κολατσιό που πηγαίνουν στα σπίτια των παιδιών πολύ διακριτικά πριν το σχολείο, από τα voucher για τα φροντιστήρια μέχρι τα βραχιολάκια στους ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους και καταγράφουν τα πάντα. Όσο για τα οικονομικά του δήμου; Μετά από μνημόνια και πανδημίας και το αποθεματικό του καταγράφει πάνω από έξι εκατ. ευρώ.

 

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με την ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει όλες τις βαθμίδες λειτουργίας ενός δήμου, κ. Ζενέτο, ως δήμαρχος Ιλίου. Σε τι βαθμό έχουν ενταθεί τα προβλήματα εξαιτίας της αύξησης των τιμών στην ενέργεια;

Κάθε φορέας και κάθε δήμος, δυστυχώς έχει βγει εκτός προϋπολογισμού λόγω της εκτίναξης των τιμών τόσο στην ενέργεια αλλά και δομικών υλικών. Μια σύγκριση που πραγματοποίησε σχετικά με τις τιμές η οικονομική υπηρεσία του δήμου μας, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, φαίνεται ότι υπερδιπλασιάστηκε η τιμή της ενέργειας, συγκεκριμένα στα δημόσια κτήρια.

Συνήθως, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης παίρνουμε επιχορηγήσεις από το υπουργείο εσωτερικών, για να αντιμετωπίσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες, και ήδη την χρόνια που διανύουμε μας έχει δοθεί μισή δόση επιπλέον από αυτή που έχει προγραμματιστεί να παίρνουμε. Ο Δήμος Ιλίου, παίρνει περίπου 800.000€ και τον προηγούμενο μήνα πήραμε περίπου 400.000€, μια επιπλέον επιχορήγηση που όμως είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

 

Από την πλευρά σας έχουν γίνει ενέργειες για εξοικονόμηση χρημάτων τώρα αλλά και στο παρελθόν;

Είχαμε προλάβει να εκσυγχρονίσουμε τον δημοτικό φωτισμό αλλιώς θα είχαμε τεράστια προβλήματα με τα προηγούμενα ενεργοβόρα φωτιστικά σώματα. Προμηθευτήκαμε και εγκαταστήσαμε φωτιστικά σε όλη την πόλη, προσδοκώντας μια εξοικονόμηση της τάξης του 55-60%, εκεί που καλούμασταν να πληρώσουμε κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο, σήμερα αυτό το ποσό  θα είναι περίπου 450.000 € και έχουμε μια ακόμα εξοικονόμηση περίπου 250.000€ ετησίως επειδή δεν χρειάζεται να συντηρούμε τον νέο οδοφωτισμό. Συντηρείται από την εταιρεία που τον εγκατέστησε. Σταθήκαμε τυχεροί, που μας βρήκε η ενεργειακή κρίση με αυτή την επένδυση.

 

Έχετε κάνει και άλλες τέτοιες ενέργειες εξοικονόμησης χρημάτων;

Το 2015, παραλάβαμε το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Ιλίου, όπου μαζί με την παραλαβή του, παραλάβαμε και φωτοβολταϊκά που θα βοηθούσαν να συμπληρώνουν την ενέργεια που ξοδεύεται από το σχολείο ώστε να έχουμε λιγότερες δαπάνες σε κατανάλωση ρεύματος, όμως από το 2015 κάνουμε προσπάθειες για να συνδέσει η ΔΕΗ τα φωτοβολταϊκά με το δίκτυο της, όμως η γραφειοκρατία από μεριάς της ΔΕΗ, δεν έχει επιτρέψει το έργο.

 

Κύριε Ζενέτο, γνωρίζω και το μεγάλο φιλανθρωπικό σας έργο. Θέλετε να μου πείτε ποιες δομές συντηρεί ο Δήμος;

Παρέλαβα έναν πολύ καλά οργανωμένο δήμο, με πολύ καλά δομημένες υπηρεσίες και είμαι υπερήφανος γι’αυτό, διότι ο προηγούμενος δήμαρχος τον όποιον διαδέχτηκα, ο κύριος Βασίλης Κουκουβίνος, ένας σπουδαίος δήμαρχος, ο οποίος αναμόρφωσε τον δήμο μας και εμείς με τη σειρά μας κρατήσαμε σε πολύ καλό επίπεδο τα οικονομικά του δήμου. Ο Δήμος μας έχει ένα παρά πολύ καλό όνομα διότι δεν έχει πουθενά οφειλές, αντιθέτως έχει αποθεματικά ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, έχουμε παραπάνω από 6 εκατομμύρια αποθεματικό, πριν από την οικονομική κρίση είχαμε 14 εκατομμύρια αλλά σιγά σιγά αναλώθηκαν. Ο Δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος και έχουμε δώσει βάση σε κοινωνικά θέματα. Με ένα εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό παρέχουμε υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Όταν είχαμε την χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ, τότε υπήρχαν και κάποιες προϋποθέσεις που δυσκόλευαν  το έργο μας, αν παραδείγματος χάρη,  ο οφελούμενος είχε ένα παιδί το οποίο τον είχε ξεχάσει ή εγκαταλείψει ή δεν είχε επαφές μαζί του, δεν επιτρεπόταν να του παρέχουμε υπηρεσίες. Έτσι, χρηματοδοτούμε από τον προϋπολογισμό μας,  για να παρέχουμε υπηρεσίες σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν συγγενικά πρόσωπα αλλά δεν τους προσέχουν.

 

Δήμαρχε, είστε από τους λίγους Δήμους που δίνουν τροφεία. Τα παιδιά τρώνε στα σχολεία με έξοδα του Δήμου;

Εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε μεθοδικά. Έχουμε καταγράψει, τα παιδιά των οικογενειών που έχουν ανάγκη να έχουν το πρωί το δεκατιανό τους, το παραδίδουμε στην οικογένεια χωρίς να έχει διακριτικά σήματα, ώστε να το πάρει το παιδί, και να μην διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Επίσης, κάνουμε και συσσίτιο σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, είτε τα παραδίδουμε στα σπίτια τους, είτε έρχονται οι ίδιοι και τα παραλαμβάνουν. Επίσης έχουμε το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό  φαρμακείο για άτομα με χαμηλό εισόδημα, καθώς και το κοινωνικό φροντιστήριο. Μια σημαντική προσφορά, όπου απευθυνόμαστε στα φροντιστήρια της περιοχής τα οποία μας παρέχουν μερικές θέσεις, για τα παιδιά που θέλουν να πάνε στο φροντιστήριο και δεν έχουν χρήματα. Μεσολαβεί η κοινωνική μας υπηρεσία, πηγαίνουν στο φροντιστήριο τις επιλογής τους, και όταν δεν έχουμε προσφορές από τα φροντιστήρια, δίνουμε ένα voucher, στο παιδί το οποίο έχει ανάγκη, επιλέγει το φροντιστήριο για να είναι ισότιμο με τα παιδιά που έχουν χρήματα, όμως το καλύπτουμε εμείς. Επίσης, υπάρχει και το πρόγραμμα «Τηλεφροντίδα». Έχουμε εντοπίσει τους μοναχικούς ανθρώπους, τους φοράμε μια συσκευή παρόμοια με ένα ρολόι, που ανιχνεύει τους καρδιακούς παλμούς, μια βίαιη πτώση και λοιπά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν. Η συσκευή έχει ένα κουμπί SOS, που μόλις πατηθεί, αμέσως ο Δήμος επικοινωνεί με τα πρόσωπα που έχει αποθηκεύσει το εν λόγω άτομο, καθώς και με το help desk που είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση.

 

Δήμαρχε, ποια έργα βρίσκονται τώρα υπό κατασκευή; Ποια είναι τα στοιχήματα που πρέπει να φέρετε εις πέρας;

Πέρα από αυτά τα οποία είναι πάντα σε εξέλιξη, έχουμε καταθέσει προτάσεις στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ξεκινήσει οι εγκρίσεις. Μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί η πρόταση που αφορά την ανακατασκευή 9 παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 1.700.000€, όπως επίσης έχει εγκριθεί ένα ποσό ύψους 500.000€ για την μελέτη ανακατασκευής 10 πλατειών και την ανάπλαση του εμπορικού μας κέντρου, όπως και η πρόσκληση που αφορά τα Smart Cities, ύψους 2.220.000€, 450.000€ για κοινόχρηστα ποδήλατα όπου θα υπάρχουν χώροι παραλαβής και φόρτισης ποδηλάτων, που θα χρησιμοποιεί ο πολίτης μέσω αυθεντικοποίησης από εφαρμογή, ξεκλειδώνει το ποδήλατο, πηγαίνει όπου θέλει και το επιστρέφει σε έναν από τους 8 σταθμούς.

 Άλλα έργα που τρέχουν είναι η ανάπλαση 2 πλατειών στο κέντρο του δήμου και στην περιοχή της Παλατιανής, ολοκληρώνουμε και δημοπρατούμε το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων. Το μόνο δυσάρεστο στον δήμο μας, είναι τα οδοστρώματα τα οποία έχουν κατακρεουργηθεί από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας και κινητής τηλεφωνίας λόγω των εργασιών τους με αποτέλεσμα να θέλουν όλοι οι δρόμοι επισκευή, ένα θέμα το οποίο θέσαμε στον πρωθυπουργό κατά την συνάντηση μας με τους 7 δημάρχους του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Άλλο ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2022 είναι η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό, με 3 νέους σταθμούς.

Επίσης, ζητάμε ένα κέντρο υγείας όπου θα λειτουργεί και την νύχτα, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς κόπο. Ένα άλλο θέμα επίσης που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, είναι το νερό που χύνεται στην Ψυττάλεια, περίπου 1.000.000 κυβικά το 24ωρο το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί στο Ποικίλο Όρος και να ποτίζεται.

 

Δήμαρχε, το πάρκο Τρίτση είναι στη δικαιοδοσία σας; Και τι συμβαίνει;

Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας, ωστόσο όμως, διοικείται από έναν φορέα διαχείρισης που είναι εποπτευόμενος από την περιφέρεια. Έχουν γίνει μερικά βήματα, θεωρώ ότι έχουν ξεκινήσει μεγάλα έργα όπως η στεγάνωση μιας μεγάλης λίμνης εντός του πάρκου, ωστόσο δεν είμαι ευχαριστημένος από την πορεία. Περίμενα να είναι πιο γρήγορη η αναβάθμιση και ο καλλωπισμός του. Το πάρκο χρειάζεται περισσότερο φωτισμό, και περισσότερο πράσινο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να υπάρχει ζήτημα άρδευσης. Ο δήμος έχει 75 στρέμματα στην ιδιοκτησία του από τα 800 που έχει το πάρκο. Ωστόσο όμως δεν έχουμε κάνει κάτι ιδιαίτερο σαν δήμος διότι θεωρούμε ότι είναι ένα ενιαίο κομμάτι από την στιγμή που δώσαμε άδεια να παρέμβουν από το υπουργείο περιβάλλοντος για την ανάπλαση του. Έτσι, πιστεύω ότι και ο παρών φορέας, πρέπει να το συμπεριλάβει στην ανάπλαση. Αν αυτό δεν συμβεί, θα ασχοληθούμε οι ίδιοι ως  δήμος.