Νομοσχέδιο «γιατρός για όλους»
Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
1. Ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας για όλους. Ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του γιατρό
Αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους», που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα, ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του γιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσότερους ειδικούς γιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές υγείας για τον πολίτη.
-Βασική -μείζονος σημασίας- μεταρρύθμιση είναι η καθιέρωση του Προσωπικού Ιατρού. Κάθε πολίτης αποκτά δωρεάν σύμβουλο υγείας. Έναν γιατρό ο οποίος θα έχει τον ιατρικό του φάκελο, θα τον ενημερώνει και θα τού δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Η επιλογή του γιατρού θα είναι αποκλειστικό προνόμιο του πολίτη και θα γίνεται μέσα από το σύστημα στο οποίο θα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι γιατροί. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών θα παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων, των Τοπικών Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον. Θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ασθενών, και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο. Παράλληλα, δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια, καθώς οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν, με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις, εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους.
2. Τι αλλαγές φέρνει ο προσωπικός γιατρός;
Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της Π.Φ.Υ.. Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
3. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό
Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.
4. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν
Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.
5. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί
Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.
Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.
6. Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός
Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:
α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.
β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.
γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.
ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.
Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός.