
Χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση για να μη χαθεί ο κοινωνικός ιστός

Συνέντευξη στη Λία Λάππα
Η πανδημία εξαιτίας των περιορισμών που επέφερε, λειτούργησε ανασταλτικά για τα έργα που θα έπρεπε ήδη να είχαν δημοπρατηθεί ή επιτευχθεί στους δήμους της Αττικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σήκωσαν μεγάλο βάρος από τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας. Ο Ιωάννης Γκίκας, Δήμαρχος Αιγάλεω, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας περιγράφει την κατάσταση στο δήμο μετά την πανδημία αλλά και με την ενεργειακή κρίση εν εξελίξει και αυτό που ζητά από την κυβέρνηση είναι οικονομική στήριξη για να μη χαθεί ο κοινωνικός ιστός, καθώς τα προβλήματα τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο είναι τεράστια.
Θέλω να αναφερθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας αυτή τη χρονική στιγμή.
Τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, είναι προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης του προσωπικού. Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν στους δήμους, ήταν το 2006 και από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει μια σειρά συνταξιοδοτήσεων ενώ οι ευκαιριακές προσλήψεις προσωπικού 8μηνων συμβάσεων αντεπεξέρχονται μόνο στις υπηρεσίες καθαριότητας και οδοφωτισμού. Επίσης αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα με την έλλειψη διευθυντών σε πολλές υπηρεσίες.
Σε ποιες υπηρεσίες αντιμετωπίζετε μεγαλύτερη υποστελέχωση και σε ποιες χρειάζονται άμεσα διευθυντή;
Υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες με μεγάλο πρόβλημα, επί παραδείγματι στον δήμο μας, είναι η έδρα της Υπηρεσίες Δόμησης Δυτικής Αττικής κατά συνέπεια εξυπηρετούμε 6 δήμους, την Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω, την Πετρούπολη και τους Αγίους Αναργύρους, σχεδόν 500.000 ατόμων, αυτό έχει μεγάλο κόστος. Με τις συνταξιοδοτήσεις και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, πρέπει να ανταποκριθεί ο δήμος μας, με μόλις 2 μηχανικούς εφαρμογής και αυτό είναι αδύνατο. Γενικότερα οι ΥΔΟΜ που έχουν παραμείνει και εξυπηρετούν ένα ευρύ κύκλο δήμων γιατί από το 2010 και μετά, με τον νόμο που ιδρύθηκε, έπρεπε κάθε Δήμος να ιδρύσει την δικιά του Υπηρεσία Δόμησης, το οποίο είναι ανέφικτο να γίνει λόγω της ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού. Πρέπει να γινει ένας προγραμματισμός. Η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι μέσα στο 2022 θα προχωρήσει ο διαγωνισμός και θα γίνουν και κάποιες προσλήψεις για το 2023. Αναμένουμε να δούμε πράξεις.
Πως αντιμετωπίσατε την υποστελέχωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Μας δόθηκε μια βοήθεια και προσλάβαμε επιπλέον προσωπικό για Covid-19. Τέλος Μαΐου ανακοινώθηκε ότι αυτό το προσωπικό θα φύγει. Όλο αυτό το προσωπικό, βοήθησε τους δήμους γιατί έπρεπε να ανταποκριθούμε για να μην μείνει κανείς αβοήθητος, όποτε ρίξαμε όλο μας το βάρος εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί, όταν έπρεπε να πηγαίνουν για φάρμακα, να δίνουν πόρτα- πόρτα στους ανθρώπους φαγητό. Ήταν στην πρώτη γραμμή. Αυτοί οι άνθρωποι τέλος Μαΐου θα φύγουν, λήγουν οι συμβάσεις τους μετά από 2 παρατάσεις. Όμως, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον Covid
Αυτή την μετά-Covid περίοδο υπάρχουν προβλήματα και στους ανθρώπους και στο προσωπικό. Κάποιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, όλο αυτό συσσωρεύεται και δημιουργεί ασφυξία στους δήμους.
Σε οικονομικό επίπεδο, ποιες είναι οι ανάγκες του Δήμου Αιγάλεω;
Σε αυτή την οικονομική συγκυρία, κανένας Δήμος δεν μπορεί να πιέσει τους πολίτες όσον αφορά στα ανταποδοτικά τέλη για να έχει έσοδα. Δεν μπορώ αυτή την στιγμή να στέλνω ειδοποιητήρια για 100 και 200€ ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δεν πληρώνει ΔΕΗ. Στον δήμο μας, η έλλειψη εσόδων είναι περίπου 60% και είναι προβλήματα της ανταποδοτικότητας και πάνω σε αυτά τα προβλήματα μπήκε και το ενεργειακό.
Το ενεργειακό πρόβλημα είναι σε απευθείας συνάρτηση με το οικονομικό αλλά και με τα έργα υποδομής ενός δήμου .Τι συμβαίνει στο δήμο σας;
Οι συμβάσεις που έχουν γίνει είναι με παλιές τιμές, υπάρχει αύξηση του κοστολογίου και βέβαια πιέζονται και οι εργολάβοι. Αυτή την στιγμή το κόστος του αλουμινίου εχει αυξηθεί κατά 45%. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα, πρέπει να γίνει μια αναπροσαρμογή.
Πόσο ανασταλτικά λειτούργησε η πανδημία για την επίτευξη του έργου σας;
Κατευθείαν αφού ανέλαβα τα καθήκοντα μου, έδωσα βάρος στην βελτίωση της καθημερινότητας. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με μικρά έργα αυτεπιστασίας. Μέχρι σήμερα τα έχουμε καταφέρει. Από εκεί και πέρα ήταν κάποια έργα τα οποία έπρεπε να προχωρήσουμε. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας βοήθησαν ήταν το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, και η Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, καθυστέρησε αρκετά λόγω της πανδημίας και άλλων παραγόντων, και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα έργα. Τα έργα δυστυχώς γίνονται με αργούς ρυθμούς. Έχουμε καταθέσει εδώ και 2 χρόνια προτάσεις και τώρα αρχίζουν να εγκρίνονται. Ο υπουργός είπε ότι σε όλους τους δήμους, το 70% την προτάσεων θα εγκριθεί. Από την περιφέρεια και το ΕΣΠΑ οι προτάσεις μας βρίσκονται είτε στο στάδιο συμβασιοποίησης ή στο στάδιο που ξεκινάνε οι συμβάσεις αλλά χάθηκε ένα διάστημα λόγω Covid. Από εκεί και πέρα σε κάθε περιοχή της δυτικής Αττικής υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Οι περιοχές της δυτικής Αττικής δεν είναι σαν τον βόρειο τομέα και ανεργία υπάρχει, και θέματα υποδομών υπάρχουν.
Το 2022 είναι μια χρόνια που ευελπιστούσαμε ότι μετά τον Covid-19 και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα υπάρξει αναπτέρωση της οικονομίας, όμως έχουμε έναν πόλεμο που αυξάνει το ενεργειακό κόστος. Ως δήμαρχος του Αιγάλεω, τι θέλετε να έχετε καταφέρει μέχρι τη λήξη της θητείας σας;
Όπως καταλαβαίνετε, μετά την περίοδο που περάσαμε, ενώ η κίνηση και η αγορά είχε αρχίσει να παίρνει μπροστά, παρουσιάστηκε το ενεργειακό πρόβλημα, τα πράγματα είναι προβληματικά. Το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με κυβερνητικές παρεμβάσεις. Οι δήμοι δεν έχουν ούτε την δικαιοδοσία, ούτε την δύναμη, ούτε τα χρήματα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν ακούγαμε πριν ένα χρόνο ότι εκτός όλων των άλλων θα έχουμε και πόλεμο, θα γελούσαμε. Όμως έγινε. Με την βοήθεια της κυβέρνησης όμως, χρησιμοποιούμε ό,τι μέσο έχουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Χρειαζόμαστε χρήματα για να μην χαθεί ο κοινωνικός ιστός. Υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα μετά τον Covid-19, η ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει. Βρίσκουν αποκούμπι στον δήμο γιατί για όλα πρέπει να μεριμνά ο δήμαρχος. Όλοι οι δήμαρχοι κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά θα θέλαμε μια επιπλέον χρηματική βοήθεια.
Κύριε Γκίκα, σας ευχαριστούμε πολύ.