Η πτωχευμένη Σαλαμίνα του 2015 έγινε το success story του 2022

Συνέντευξη του Γεωργίου Παναγόπουλου, Δημάρχου Σαλαμίνας, στη Λία Λάππα και το Ελλάδα 24
Image
ΓΕωργιος Παναγοπουλος
Συντάκτης
Newsroom

 

                                                                                                                                                    Συνέντευξη στη Λία Λάππα 

 

Η Σαλαμίνα είναι μια ιστορική τοποθεσία που όλοι την έχουμε στο μυαλό μας πολύ ρομαντικά. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν η σπουδαιότερη ναυμαχία στην ιστορία την ανθρωπότητας κι όμως στην Ελλάδα, όσες κυβερνήσεις και αν πέρασαν δεν φρόντισαν να αναδείξουν το ιστορικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό μεγαλείο αυτής της ναυμαχίας ούτε τοπικά ούτε εθνικά. Ακτίδα αισιοδοξίας, αποτελεί το σημερινό υπουργείο πολιτισμού όπου έχει εκπονηθεί μελέτη για την μερική ανάπλαση του χώρου.   ‘Ενας δήμαρχος όμως πέρα από την ιστορία του τόπου του, που καλείται να αναδείξει, έχει  να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας με μεγάλο πρόβλημα για τον συγκεκριμένο δήμο το θέμα των αδέσποτων ζώων που φτάνουν τις 3.000!

-Θα θέλαμε κε Παναγόπουλε, να μας απαριθμήσετε  τα πιο σημαντικά προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε στον δήμο σας.

Η Σαλαμίνα ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας που πτώχευσε το 2015. Αυτό σημαίνει ότι εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα επιτήρησης από το υπουργείο εσωτερικών και κάθε χρόνο έπρεπε να χρηματοδοτείται από το υπουργείο με προγραμματική σύμβαση για να μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Σαν συνέπεια, είχε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 50%, και ο δήμος δεν είχε χρήματα να κινηθεί.  Αυτό συνέχισε και όταν αναλάβαμε το 2019, παρά το γεγονός ότι ο δήμος βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση για ήδη 5 χρόνια ως τότε, συνέχισε να υπάρχει ένα έλλειμα στον προϋπολογισμό μας, ύψους 5.9 εκατομμυρίων. Εξασφαλίσαμε αυτά τα χρήματα του υπουργείου εσωτερικών με συμφωνία για το 2020, την ανανεώσαμε το 2021, με τον κύριο Πέτσα, και φέτος για πρώτη φορά μετά το 2014, μπορέσαμε να κάνουμε μόνοι μας προϋπολογισμό, χωρίς να καταφύγουμε σε οικονομική υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος βγήκε από το καθεστώς της πτώχευσης. Η πτωχευμένη Σαλαμίνα του 2015 έγινε το success story του 2022

Για ποιο λόγο μπήκατε σε καθεστώς επιτήρησης στο νησί;

Ο δήμος είχε οικονομικά προβλήματα για πολλά χρόνια. Ουσιαστικά, «μαζέψαμε» την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούσαμε, με οικονομία, μείωση των εξόδων ενταχθήκαμε σε πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να μην χρειαστεί να παίρνουμε δάνεια για  να κάνουμε δράσεις για τον δήμο ή να χρεώνουμε επιπλέον τους δημότες μας. Πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα μας λόγω πανδημίας ήταν μειωμένα, καταφέραμε να μειώσουμε κατά 8% τα δημοτικά τέλη. Συνεπώς το πρωτεύον  πρόβλημα των προηγούμενων ετών, έχει τακτοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αν μιλάμε για περαιτέρω προβλήματα, ίσως το μεγαλύτερο πρακτικό πρόβλημα είναι τα αδέσποτα. Επειδή είμαστε ένας μεγάλος δήμος σε έκταση με πολλές εξοχικές κατοικίες, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι κάτοικοι να αφήνουν τα ζώα τους στην πόλη μας, καθώς φεύγουν για την πρωτεύουσα. Ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς. Η πιο πρόσφατη καταγραφή, μέτρησε περίπου 3.000 αδέσποτα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα επίπεδο διαβίωσης σε αυτές τις 3.000 ψυχές, κάνουμε τεράστια προσπάθεια για την προστασία τους όπως υιοθεσίες, εμβολιασμούς και στειρώσεις.  Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, έχουμε κάνει μέχρι και διαβάσεις δίπλα στων πεζών, με τις πατούσες τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να τος πείσουμε ότι τα ζώα έχουν ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους. Αγοράσαμε ειδικό ασθενοφόρο για τα ζώα, το οποίο εξοπλίσαμε με όλα τα αναγκαία μηχανήματα, έχοντας την αρωγή του διευθυντή του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ώστε να μεταφέρουμε τα ζώα με ασφάλεια και σεβασμό, είτε στους κτηνιάτρους του νησιού, είτε στο ΔΙΚΕΠΑ. Όμως το πρόβλημα παραμένει, και θα παραμένει όσο εμείς ως πολίτες δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, εκ του νόμου απέναντι στα ζώα.

Ένα διαχρονικό πρόβλημα, που μας απασχολεί μέχρι και σήμερα, είναι η μη επαρκής αξιοποίηση και προστασία θα των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Η εικόνα του χώρου του τύμβου των Σαλαμινομάχων είναι απογοητευτική.

Επειδή πολύ απλά, η κεντρική διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχουν ναυπηγεία υφιστάμενα με άδεια λειτουργίας στον τύμβο και στην περιοχή, υπάρχουν ναυάγια  παλαιών πλοίων στον κόλπο, και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία διάθεση αξιοποίησης του χώρου και παρέμβασης σε αυτόν. Το μόνο που θυμίζει ότι εκεί τάφηκαν οι Σαλαμινομάχοι, είναι μονάχα ένα γλυπτό στον χώρο.

Τώρα είμαστε σε επαφή με το υπουργείο πολιτισμού που έχει εκπονήσει μια μελέτη για μερική ανάπλαση του χώρου, και αναμένουμε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα αξιοποίησης και ανάδειξης του χώρου. Δεν επαρκεί, χρειάζονται πολλές πράξεις αλλά πάνω από όλα χρειάζεται βούληση ώστε να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί ο χώρος στην πραγματική του διάσταση.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε και θέλετε να φέρετε εις πέρας μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Θέλουμε να λύσουμε σε μεγάλο βαθμό, τα θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα. Μέχρι το 2019, η Σαλαμίνα δεν έκανε ανακύκλωση. Πλέον κάνει ακόμα και ανακύκλωση συσκευών, και είναι νούμερο 1 δήμος στην ανακύκλωση και την καθαριότητα ανάμεσα σε όλους τους δήμους της Αττικής. Αναμένουμε την έγκριση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης σχετικά  με τα σχολεία μας, επειδή το πιο πρόσφατο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή, χτίστηκε πριν 30 χρόνια. Με τα χρώματα που έχουμε και αυτά που αναμένουμε, θα λύσουμε τα βασικά ζητήματα των σχολείων για να είναι τα παιδιά σε καλύτερες υποδομές.

Η Σαλαμίνα δεν έχασε την αξία της, ακόμα και τα χρόνια των μνημονίων. Με την προοπτική της ζεύξης Περάματος-Σαλαμίνας όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το 2023, θα υπάρχει ανάδοχος του έργου, και ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής είναι περίπου μια πενταετία, η περιοχή μας θα αναπτυχθεί ακόμα πιο πολύ. Το 2022 επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, έχουμε ορίσει να είναι έτος «Ευριπίδη» με σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες με μαθήματα αρχαίου θεάτρου, ένα επιστημονικό συνέδριο και μια θεατρική παράσταση της Μήδειας, με παιδιά από σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Επίσης στις αρχές Ιουνίου θα κάνουμε και ένα βαλκανικό φεστιβάλ οίνου.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

   *Συνέντευξη του Γεωργίου Παναγόπουλου, Δημάρχου Σαλαμίνας, στη Λία Λάππα και το Ελλάδα 24