Το νέο Toyota GR Corolla [+φώτο, video]

Image
Toyota GR Corolla
Συντάκτης
Newsroom

 

Η Toyota παρουσίασε σήμερα το ολοκαίνουριο GR Corolla, με το μοντέλο Corolla να βγαίνει για πρώτη φορά με τη σειρά GR.

Το GR Corolla διαθέτει μια πιο ισχυρή έκδοση του intercooler turbo κινητήρα των 1.6L και των τριών κυλίνδρων σε σειρά από αυτόν που υπάρχει στο GR Yaris και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική ιπποδύναμη να φτάνει τα 304 PS. Η βελτιστοποίηση του συστήματος GR-FOUR 4WD, το οποίο παρουσιάζεται επίσης στο GR Yaris, για να ταιριάζει με τις προδιαγραφές του GR Corolla ήταν μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που μπορεί να ελεγχθεί με ασφάλεια ακόμη και όταν ωθείται στα όριά του. Η αποδοτικότητα της εξάτμισης βελτιώθηκε για να επιτευχθεί ακόμη υψηλότερη απόδοση από την ίδια συμπαγή, ελαφριά μονάδα υψηλής ισχύος που βρίσκεται  στο GR Yaris. Ένας σιγαστήρας τριπλής εξαγωγής εξοπλισμένος με βαλβίδες μειώνει τόσο την πίεση των καυσαερίων όσο και τον θόρυβο. Εν ολίγοις, ο κινητήρας παρέχει συντριπτική επιτάχυνση και μια πιο ευχάριστη επέκταση των στροφών.

 

Toyota GR Corolla (enigne)

 

Ενώ υιοθετεί το βασικό πλαίσιο αμαξώματος του Toyota Corolla Sport για να του επιτρέψει να κληρονομήσει τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες ενός μεγάλου μεταξονίου, το GR Corolla χρησιμοποιεί ένα φαρδύτερο μετατρόχιο 60 mm μπροστά και ένα 85 mm φαρδύτερο μετατρόχιο πίσω για να επιτύχει υψηλή επίπεδο απόδοσης στις στροφές. Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρεται μια σπορ οδήγηση. Και για να συμπληρώσει το πακέτο, το GR Corolla βγαίνει ως πεντάθυρο και μπορεί να φιλοξενήσει πέντε επιβάτες τόσο για εξαιρετική χρηστικότητα στην καθημερινή ζωή όσο και για οδηγική απόλαυση.

Από τη γέννησή του το 1966, το Corolla έχει εξελιχθεί σε όλες τις γενιές του σε μια ποικιλία από sedan, wagon, hatchback και SUV για να ανταποκριθεί στον μεταβαλλόμενο τρόπο ζωής των πελατών της Toyota με την πάροδο του χρόνου. Με το GR Corolla να εντάσσεται στη γκάμα ως ένα σπορ αυτοκίνητο γεμάτο με οδηγικές επιδόσεις και λειτουργικότητα έτοιμη να γίνει αποδεκτή από πολλούς πελάτες, η σειρά Corolla θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Ενώ έχει υιοθετηθεί το βασικό πλαίσιο αμαξώματος του Corolla Sport, τα 20 mm φαρδύτερα μπροστινά φτερά και 30 mm φαρδύτερα πίσω φτερά δημιουργούν μια ευρύτερη στάση που προμηνύει μια ζωηρή οδηγική εμπειρία.

Η βελτίωση της ψύξης και της αεροδυναμικής απόδοσης του οχήματος σε όλα τα είδη δρόμων, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστικών πιστών, των χωματόδρομων και των χιονισμένων δρόμων, οδήγησε στη συμπερίληψη μιας εισαγωγής αέρα στον μπροστινό προφυλακτήρα και των εξαγωγών αέρα στο μπροστινό φτερό και στο καπό.

 

Toyota GR Corolla (bonnet)

 

Το Full TFT Meter, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για μοντέλα GR, υιοθετήθηκε πρόσφατα. Εμπνευσμένο από αγωνιστικά αυτοκίνητα και αντικατοπτρίζοντας τις γνώσεις από επαγγελματίες οδηγούς, η νέα οθόνη βελτιώνει την ορατότητα κατά τη σπορ οδήγηση.

Το χαρακτηριστικό σύστημα GR-FOUR 4WD χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων για να παρέχει μεταβλητή κινητήρια δύναμη εμπρός και πίσω, όπως στο GR Yaris. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η λειτουργία "4WD" του συστήματος, η οποία ελέγχει την κατανομή της κινητήριας δύναμης, και η λειτουργία "Drive", η οποία ελέγχει την απόκριση του γκαζιού, το τιμόνι και άλλα, έχουν διαχωριστεί για να επιτραπεί η επιλογή σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού και το περιβάλλον οδήγησης. Επιπλέον, η χρήση κουμπωτών ρουλεμάν και η βελτιστοποίηση των ελατηρίων, των αμορτισέρ και της ευθυγράμμισης των τροχών συνδυάζονται για να μεταδώσουν πλήρως τη βέλτιστη κατανομή της κινητήριας δύναμης του GR-FOUR στο οδόστρωμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συντριπτική απόδοση του GR Corolla στις στροφές.

 

Toyota GR Corolla (front)

 

Η σχεδίαση του εσωτερικού του GR Corolla αντανακλά την απόδοση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα γύρω από το πιλοτήριο του οδηγού. Ενσωματώνοντας τα σχόλια επαγγελματιών οδηγών, αναπτύχθηκε πρόσφατα ένας μετρητής GR Full TFT με έγχρωμη οθόνη πολλαπλών πληροφοριών (MID) 12,3 ιντσών που διαθέτει μετρητή GR με λειτουργία 4WD, πίεση turbo, ένδειξη θέσης ταχύτητας και στροφόμετρο. Η οθόνη με έντονο φωτισμό έχει σχεδιαστεί για εύκολη προβολή σε οποιαδήποτε κατάσταση και διαθέτει ακόμη και ένα κινούμενο σχέδιο GR.

Το εσωτερικό του Circuit Edition είναι φινιρισμένο σε μαύρο χρώμα με κόκκινες λεπτομέρειες γύρω από τις χειρολαβές των θυρών, την κεντρική κονσόλα, το τιμόνι και τους πλευρικούς αεραγωγούς και το Core Grade έχει φινιριστεί με μαύρες και ασημί λεπτομέρειες.

 

Toyota GR Corolla (cockpit)

 

Διαθέτει σπορ καθίσματα από σουέντ και συνθετικό δέρμα Brin Naub® με κόκκινες ραφές, ένθετα από κόκκινα πλέγματα και προσκέφαλα με σήμα GR. Συγκεκριμένα, προσφέρεται ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού 6 κατευθύνσεων με και ρυθμιζόμενο κάθισμα συνοδηγού 4 κατευθύνσεων είναι στάνταρ στην έκδοση Circuit. Αντίθετα, τα υφασμάτινα σπορ καθίσματα με γκρι ραφές και προσκέφαλα με σήμα GR, το ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού 6 κατευθύνσεων και το ρυθμιζόμενο κάθισμα συνοδηγού 4 κατευθύνσεων είναι στάνταρ στο Core.

Αυτόματος έλεγχος κλιματισμού, ηλεκτρικά παράθυρα με αυτόματο πάνω/κάτω πάτημα ενός κουμπιού και θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και τιμόνι είναι στάνταρ στην έκδοση Circuit. Τα θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και το θερμαινόμενο τιμόνι διατίθενται με την επιλογή πακέτου Cold Weather στην έκδοση Core Grade.

 

Toyota GR Corolla (seat)

 

Στην έκδοση Circuit Edition διατίθεται στάνταρ ένα κεκλιμένο/τηλεσκοπικό σπορ τιμόνι με δερμάτινη επένδυση GR με ήχο, οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, τηλέφωνο hands-free Bluetooth® και χειριστήρια φωνητικών εντολών. Για μια πρόσθετη πινελιά, ένα κουμπί αλλαγής ταχυτήτων με υπογραφή "Morizo" διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση Circuit.

Στάνταρ και στις δύο εκδόσεις είναι ένα κουμπί έναρξης/διακοπής κινητήρα GR, σπορ πεντάλ αλουμινίου, δύο θύρες φόρτισης USB, μία βοηθητική πρίζα 12V, μπροστινή θήκη κονσόλας και κουτί πίσω κονσόλας. Η συμβατή με Qi ασύρματη φόρτιση smartphone με ενδεικτική λυχνία πλήρους φόρτισης είναι στάνταρ στην έκδοση Circuit και διατίθεται ως μέρος του πακέτου Τechnology στο Core Grade.

Το ολοκαίνουργιο σύστημα πολυμέσων Toyota Audio θα διατίθεται στάνταρ σε όλα τα GR Corolla. Διαθέτοντας οθόνη αφής 8 ιντσών, το σύστημα προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία χρήστη χάρη στη νέα ενεργοποίηση όρασης, αφής και φωνής. Με το Intelligent Assistant διαθέσιμο μέσω του Drive Connect*, απλές φράσεις όπως "Hey Toyota" αφυπνίζουν το σύστημα για φωνητικές εντολές για αναζήτηση οδηγιών, εύρεση POI, προσαρμογή των χειριστηρίων ήχου, αλλαγή θερμοκρασίας καμπίνας και πολλά άλλα.

Το σύστημα εγγενούς πλοήγησης που προσφέρεται μέσω του Drive Connect επιτρέπει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο Over the Air για χαρτογράφηση και Σημεία ενδιαφέροντος (POI), ενώ τα δεδομένα POI Google είναι ενσωματωμένα για να διασφαλιστεί η ενημερωμένη δυνατότητα αναζήτησης. Υποστηρίζει επίσης τυπική ασύρματη συμβατότητα Apple CarPlay® και Android Auto.

Το Toyota Audio Multimedia επιτρέπει την ταυτόχρονη διπλή συνδεσιμότητα τηλεφώνου Bluetooth. Μια συνδρομή Wi-Fi Connect προσφέρει συνδεσιμότητα 4G για έως και πέντε συσκευές μετατρέποντας το GR Corolla σε AT&T Hotspot* και προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να συνδέσετε τις ξεχωριστές συνδρομές Apple Music® και Amazon Music στο όχημά σας με ενσωματωμένη ροή.

Το Circuit Edition διαθέτει Premium Audio με Dynamic Navigation με οκτώ ηχεία JBL® με ενισχυτή. Περιλαμβάνει θύρα πολυμέσων USB, δύο θύρες φόρτισης USB, Dynamic Navigation με δοκιμή 3 ετών, Dynamic POI Search, Dynamic Voice Recognition, δυνατότητα τηλεφώνου hands-free και ροή μουσικής μέσω ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth®, SiriusXM® με 3 μήνες All Access δοκιμή.

Το Core Grade έρχεται με έξι ηχεία, συμβατό με Android Auto™ & Apple CarPlay® & Amazon Alexa, θύρα πολυμέσων USB, δύο θύρες φόρτισης USB, δυνατότητα τηλεφώνου hands-free και ροή μουσικής μέσω ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth®, SiriusXM® με τρεις μήνες δοκιμαστική πρόσβαση.

 

Toyota GR Corolla (side)

 

Το GR Corolla διατίθεται στάνταρ με το Toyota Safety Sense 3.0 (TSS 3.0), το οποίο περιλαμβάνει βελτιώσεις που γίνονται δυνατές από αισθητήρες συστήματος με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης. Το σύστημα προ-σύγκρουσης με ανίχνευση πεζών είναι επίσης ικανό να ανιχνεύει μοτοσικλετιστές και προστατευτικά κιγκλιδώματα σε ορισμένες συνθήκες. Όταν κάνετε στροφή ή πλησιάζετε σε διασταύρωση, το σύστημα είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει οχήματα που πλησιάζουν προς τα εμπρός ή πλευρικά και παρέχει οπτικοακουστικές ειδοποιήσεις και αυτόματη πέδηση σε ορισμένες συνθήκες. Η βελτιωμένη αναγνώριση λωρίδας προσφέρει εκλεπτυσμένη απόδοση του Lane Departure Alert με Steering Assist και Lane Tracing Assist.

Το GR Corolla θα είναι εξοπλισμένο με Dynamic Radar Cruise Control (DRCC). Το Lane Departure Alert με Steering Assist έχει σχεδιαστεί για να ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικών και οπτικών ειδοποιήσεων και ελαφριάς δύναμης διεύθυνσης εάν αισθανθεί ότι το όχημα φεύγει από τη λωρίδα χωρίς να ενεργοποιήσει το φλας. Όταν έχει ρυθμιστεί και ενεργοποιηθεί το DRCC, το Lane Tracing Assist χρησιμοποιεί ορατούς δείκτες λωρίδας για να κρατήσει το όχημα στο κέντρο στη λωρίδα του.

Τα αυτόματα φώτα μεγάλης σκάλας έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν προηγούμενα ή επερχόμενα οχήματα και να αλλάζουν αυτόματα μεταξύ των προβολέων μεγάλης σκάλας και μεσαίας σκάλας. Το Road Sign Assist έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει ορισμένες πληροφορίες οδικής σήμανσης χρησιμοποιώντας μια κάμερα που βλέπει προς τα εμπρός και να τις εμφανίζει στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών (MID).

Εκτός από το σύστημα TSS 3.0, άλλα τυπικά χαρακτηριστικά ασφαλείας στο GR Corolla περιλαμβάνουν το Blind Spot Monitor (BSM), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθά να ανιχνεύει και να σας προειδοποιεί για οχήματα που πλησιάζουν ή τοποθετούνται στις παρακείμενες λωρίδες και το Rear Cross Traffic Alert (RCTA) βοηθώντας στον εντοπισμό οχημάτων που πλησιάζουν και από τις δύο πλευρές και ειδοποιώντας σας με μια οπτική και ηχητική προειδοποίηση. Το Hill Start Assist Control (HAC) διατίθεται επίσης στάνταρ.

 

Toyota GR Corolla (rear)

 

Το GR Corolla συνοδεύεται από δοκιμαστική συνδρομή ενός έτους στο Toyota Safety Connect® χωρίς επιπλέον κόστος — περιλαμβάνει βοήθεια έκτακτης ανάγκης, εντοπιστή κλεμμένων οχημάτων, οδική βοήθεια και αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης.

Το GR Corolla Core Grade διατίθεται με τα ακόλουθα πακέτα:

 

  • Performance Package: Περιλαμβάνει εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης (LSD) Torsen.
  • Technology Package: Περιλαμβάνει Premium Audio με Dynamic Navigation και JBL® w/Clari-Fi® και ασύρματη φόρτιση smartphone συμβατή με Qi.
  • Cold Weather Package: Περιλαμβάνει θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και θερμαινόμενο τιμόνι.

Η τιμολόγηση του GR Corolla θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση αργότερα φέτος.