Ηλεκτρική συσκευή φόρτισης EV της Jaguar από χρησιμοποιημένες μπαταρίες του I-Pace

Image
Jaguar
Συντάκτης
Newsroom

 

H Jaguar σε συνεργασία με την εταιρεία Pramac παρήγαγαν υπερσύγχρονες συσκευές φόρτισης για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας τις ανακυκλωμένες μπαταρίες του Jaguar I-Pace.

H τεχνολογία της Pramac ονομάζεται Off Grid Battery Energy Storage System (ESS) και διαθέτει στοιχεία ιόντων λιθίου από μπαταρίες Jaguar I-PACE δεύτερης ζωής, παρέχει ισχύ μηδενικών εκπομπών όπου η πρόσβαση στο δίκτυο είναι περιορισμένη ή μη διαθέσιμη. Για να επιδείξει τις δυνατότητές της, η μονάδα φόρτισης βοήθησε την Jaguar TCS Racing να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ABB FIA Formula E 2022 κατά τη διάρκεια δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία του διαγνωστικού εξοπλισμού της ομάδας που αναλύει την απόδοση της πίστας των αγωνιστικών αυτοκινήτων και για την παροχή βοηθητικού ρεύματος στο γκαράζ Jaguar pit.

Η δοκιμή και η επικύρωση του Off Grid Battery ESS από την Jaguar TCS Racing είναι επίδειξη της κυκλικής μεταφοράς τεχνολογίας από τον αγώνα στο δρόμο και στη συνέχεια στον αγώνα. Οι γνώσεις από την Jaguar TCS Racing  έχουν συμπεριληφθεί στην ενημέρωση λογισμικού over-the-air (SOTA) για πελάτες I-PACE που παρείχε αύξηση της αυτονομίας σε πραγματικό κόσμο έως και 20 km . Τα φώτα ανάβουν πράσινα για τους γύρους 4 και 5 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Formula E στη Ρώμη στις 9 και 10 Απριλίου.

Το εμβληματικό σύστημα ESS έχει χωρητικότητα έως και 125 kWh – περισσότερο από αρκετή για να φορτίσει πλήρως το πολυβραβευμένο πλήρως ηλεκτρικό SUV απόδοσης I-Pace της Jaguar ή να τροφοδοτήσει ένα κανονικό οικογενειακό σπίτι για μια εβδομάδα. Φορτισμένο από ηλιακούς συλλέκτες, η μονάδα είναι μια αυτόνομη λύση που αποτελείται από ένα σύστημα μπαταρίας συνδεδεμένο με έναν αμφίδρομο μετατροπέα και τα σχετικά συστήματα διαχείρισης ελέγχου. Διαθέσιμες για εμπορική ενοικίαση, οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με συνδέσεις φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος τύπου 2 (EV) με δυναμικό έλεγχο και ονομαστική ισχύ έως και 22 kW AC για να επιτρέπεται η φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος.

Η εύρεση μιας δεύτερης ζωής για τις μπαταρίες μετά την αφαίρεσή τους από τα οχήματα μπορεί να αποφύγει την πρόωρη ανακύκλωση και να συμβάλει στη δημιουργία ασφαλούς προμήθειας σπάνιων υλικών. Η υπερσύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου 90 kWh στο Jaguar I-Pace προσφέρει αυτονομία έως και 470 km και με 400 PS και 696 Nm στιγμιαίας ροπής επιτρέπει την επιτάχυνση από 0-100 Km/h σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα. Η μπαταρία αναπτύχθηκε επίσης για ανθεκτικότητα ώστε να ταιριάζει με τις εξαιρετικές επιδόσεις και την απόδοσή της, και οι πελάτες του I-Pace επωφελούνται από εγγύηση μπαταρίας 8 ετών ή 160.000 km, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 70 τοις εκατό κατάστασης φόρτισης.

Αυτή η προηγμένη μηχανική καθιστά την μπαταρία I-Pace ιδανική για εφαρμογές δεύτερης ζωής, ακόμη και τρίτης ζωής, σε καταστάσεις χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν η υγεία της μπαταρίας πέσει κάτω από τις αυστηρές απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού οχήματος. Μόλις η μπαταρία φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της, είναι 95 τοις εκατό ανακυκλώσιμη.