Η διοργάνωση που ενώνει και το 1 δισ. δολάρια

Image
ΚΑΤΑΡ
Συντάκτης
Newsroom

 

Τέσσερα χρόνια μετά τη στέψη της Γαλλίας, ο πλανήτης του ποδοσφαίρου επενδύει το Κατάρ για τη στέψη του νέου βασιλιά του, στο πρώτο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στον αραβικό κόσμο και υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντίκτυπο του κλίματος και τις διακρίσεις.

«Καλώς ήλθατε στο Αραβικό Παγκόσμιο Κύπελλο», είχε τίτλο την Κυριακή η αραβόφωνη εφημερίδα του Κατάρ Al-Sharq καθώς ο ενθουσιασμός αυξανόταν στο μικροσκοπικό εμιράτο, λίγα λεπτά πριν από τον εναρκτήριο αγώνα στο στάδιο Αλ Μπαΐτ στην Αλ Χορ, μεταξύ Κατάρ και Ισημερινού.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, μιλώντας στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου είπε ότι η εκδήλωση συγκέντρωσε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και πεποιθήσεων.

«Από το Κατάρ, από τον αραβικό κόσμο, καλωσορίζω όλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», είπε στην ομιλία του στο στάδιο. «Τι υπέροχο είναι που οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν στην άκρη ό,τι τους χωρίζει για να γιορτάσουν τη διαφορετικότητά τους κι αυτό που τους ενώνει ταυτόχρονα».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξένοι οπαδοί, λίγοι ακόμη ως την Παρασκευή, άρχισαν να συρρέουν στο Corniche, τον τουριστικό χώρο περιπάτου κατά μήκος του κόλπου της Ντόχα. 

Στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το κεντρικό εκδοτήριο όπου αγοράζονται εισιτήρια για τους 64 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπήρχαν διογκωμένες ουρές που δεν είχαν εμφανιστεί ξανά από τότε που άνοιξαν τα γκισέ, στα μέσα Οκτωβρίου.

Η πρώτη εμπορική πτήση μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ, δύο χωρών χωρίς διπλωματικές σχέσεις, αναχώρησε από το Τελ Αβίβ για τη Ντόχα την Κυριακή, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος για το τουρνουά.

Οι προσωπικότητες συνέχισαν να καταφθάνουν, όπως ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ ή ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πριν από την τελετή έναρξης, που ήθελε να θυμίσει εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων, «αναμιγνύοντας την παράδοση του Κατάρ και την παγκόσμια κουλτούρα».

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, καλωσόρισε ηγέτες από τις Ομοσπονδίες Μελών που εκπροσωπούν και τις έξι Συνομοσπονδίες στη Ντόχα για την Εκτελεστική Σύνοδο Κορυφής της FIFA 2022 και προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τη δουλειά μαζί για να ενωθούν μέσω του ποδοσφαίρου και να αναπτύξουν το παγκόσμιο παιχνίδι.

Μετά τις εναρκτήριες παρατηρήσεις στην κεφαλή της συνόδου κορυφής, ο Ινφαντίνο ξεκίνησε τη Σύνοδο ευχαριστώντας τις παρούσες Ομοσπονδίες-Μέλη που πρόσφατα πρόσφεραν την υποστήριξή τους για να συνεχίσει γι΄ άλλη μια άλλη θητεία ως πρόεδρος της FIFA.

«Είμαι πραγματικά ταπεινός, νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα την επίσημη υποστήριξη από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες μελών από όλες τις ηπείρους και αυτό δείχνει ότι είμαστε πράγματι ενωμένοι», δήλωσε.

«Είμαστε ενωμένοι για να φέρουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μπροστά. Μαζί με τις 211 ενώσεις μέλη, με όλες τις συνομοσπονδίες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα κάνουμε σπουδαία, σπουδαία πράγματα: θα κάνουμε το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο. Θα κάνουμε το ποδόσφαιρο μεγαλύτερο».

Ο Ινφαντίνο αποκάλυψε επίσης ότι παρά την πανδημία της COVID-19 και άλλα σημεία κρίσης σε όλο τον κόσμο, τα έσοδα της FIFA στο τέλος του έτους θα είναι 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια - περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. 

Με τις δαπάνες στο τέλος του έτους να προβλέπονται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο πρόεδρος Ινφαντίνο είπε στους αντιπροσώπους ότι «θα έχουμε ένα προβλεπόμενο καθαρό αποτέλεσμα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να επενδύσουμε στο ποδόσφαιρο αμέσως, ξεκινώντας από τώρα και για τον επόμενο κύκλο για να κάνουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα απλώς να σας συγχαρώ όλους, γιατί αυτά τα αποτελέσματα είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνετε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ